|
Andries werd nu agent van de Politie te s'Gravenhage, en in 1925 kregen ze een zoon,
Pieter Jacobus ( Koos ), vernoemd naar Andries vader en moeder, Pieter en Jacoba de Klerk.
In de tweede Wereldoorlog had Andries wel een bijzondere taak: hij was opperwachtmeester bij het door de Duitsers " verzegelde " paleis Noordeinde.
Soms waren er wel 300 onderduikers verborgen in de kelders onder het paleis ( zo groot dat je er door fietsen kon ).
Andries had de hele oorlog een dubbele wacht gelopen om te voorkomen dat collega's hier ooit achterkwamen.
Ook zoon Koos was actief in het verzet; hij stuurde zelfgetekende prentkaarten naar het buitenland met daar in verborgen informatie voor de geallieerden.
Toen hij na de oorlog medailles ontving van 3 verschillende landen, gooide Koos die prompt in het kanaal, omdat hij vond dat zijn vader's bijdrage veel belangrijker was geweest.
De jaren van spanning hadden hun sporen wel achtergelaten, en vader Andries de Klerk werd helaas maar 49 jaar oud, hij overleed in Februari 1949 en ligt begraven op de Nieuw Eykenduynen begraafplaats in Den Haag.
Na zijn dood haalde zijn vrouw Grietje haar makelaars diploma, en begon een succesvolle carrière van huizen laten bouwen, inrichten en verkopen, later met haar zwager, ondernemer Willem Huisman in Smilde.
Toen haar enige zoon ging emigreren met zijn nieuwe gezin, volgde "Oma de Klerk" hen naar Ashhurst Nieuw Zeeland, waar zij net een jaar gewoond heeft, tot ze stierf aan een dubbele hartaanval in 1975, 77 jaar oud
|
|